ביטקוין פרק 2

בפוסט הקודם  טענתי שאם ביטקוין לא יהיה תחליף לכסף פיאט לביצוע עסקאות, כלומר הוא משמש רק אמצעי לצבירת ערך ולרווחים פיננסיים, אז מדובר בבועה, והבהרתי שיש אינסוף אפשרויות לתוואי המחיר של בועת הביטקוין. החל משיווי משקל של מחיר אפס, והשמיים הם הגבול. נקטתי בפוסט את הזהירות המתבקשת וציינתי במפורש, שאולי ההנחה שביטקוין לא יהיה תחליף לפיאט שגויה (למרות שאני די משוכנע שזו דווקא הנחה סבירה ממגוון סיבות שלא אכנס להן כאן), ואף ציינתי שגם אם מדובר בבועה זה לא מחייב שהיא תתפוצץ בקרוב וזה אפילו לא בלתי רציונאלי להשקיע בבועה.
הדבר המרכזי, שהבנתי מהפוסט שיש כת חובבי ביטקוין ששונאים את הניתוח שלי. הפוסט קיבל מעל 1000 תגובות, ומבין מאות התגובות המבקרות לא הייתה אפילו אחת שהתמודדה עם הטענות שלי. “אוקי בומר” למקרה שלא הבנתם, זה לא התמודדות עם טענה. גם לכתוב שהתעלמתי משורה ארוכה של דברים לא רלוונטיים, זה לא ממש טיעון ענייני, וגם לכתוב לי שאני לא מכיר את הטכנולוגיה (שזה נכון) בלי להצביע על טעות בפוסט שנובעת מחוסר ההיכרות, זה לא ביקורת רלוונטית.
בסדר, אני מבין שאם אני מבקר את אלוהים דתיים לא אוהבים את זה, אבל דתיים לא חושבים שביקורת על אלוהים יכולה לגרום לו להעלם ונדמה לי שההבדל הזה גורם למשקיעי הביטקוין לזעם ולתגובות גסות ואווילית. זה הכסף שלהם. כמו תמיד, גם לפוסט הזה אני מרשה לכתוב תגובות מתנגדות, נבונות או אוויליות. אבל מי שיבחר לבקר אותי אישית, בוודאי בגסות, יחסם.
לעניינינו, בפוסט הזה אני רוצה לזרום עם הטענה שהביטקוין יהיה תחליף טוב לכסף פיאט ולשאול על ההשלכות:
לביטקוין יש תכונות חשובות שמשרתות את האפשרות הזו. נניח לפחות לצורך הניתוח, שאפשר להעביר אותו מאדם לאדם בקלות ובבטיחות, שלא ניתן לזייף ביטקוין, שכמותו מוגבלת ולא ניתן לייצר ממנו עוד בעלות נמוכה, והוא ניתן לחלוקה: כלומר אין בעיה לנקוב במחירים ולבצע עסקאות בחלקיקי מטבע, התכוננה הזו קריטית בגלל שכמות הביטקוין מוגבלת. אז בגלל שכמות הביטקוין מוגבלת, אני מבין שיש הסכמה, שמדובר במטבע דיפלציוני, כך גם להבנתי. אם ביטקוין יתפוס את מקומו של כסף הפיאט לביצוע עסקאות, או לפחות יפעל לצד כסף פיאט בהיקף משמעותי, אז בהכרח (בגלל הצמיחה הכלכלית והגידול בביקוש ליתרות נזילות) מחירי מוצרים ושירותים נקובים בביטקוין ירדו ברציפות בתהליך הדרגתי – דיפלציה. או במילים אחרות, מחירו של הביטקוין בדולרים או בשקלים יעלה ברציפות. בכמה, אם בכלל, קשה לדעת.
אפשרות אחת פשוטה היא דיפלציה בקצב צמיחת התוצר העולמי (אם למשל ביטקוין משמש לביצוע שיעור קבוע מהעסקאות בעולם). כמובן שתחליפי כסף, כמו למשל עלייה בשימוש באשראי, מקטינים את הביקוש לנזילות, וזה יפעל לכיוון ההפוך. אוקי, אז נניח שאנחנו בעולם חדש שבו כבר ברור לכולם שביטקוין הוא מטבע אמין ויציב ונוח לשימוש לפחות כמו הדולר או השקל, רק בשונה ממחירי המוצרים בדולרים או שקלים שעולים במתינות (אינפלציה) הביטקוין דיפלציוני. אז הטענה הראשונה שלי היא שבמצב כזה, יהיה רק ביטקוין. למה לי להחזיק יתרות של שקלים או דולרים לשימוש לעסקאות כשאני יכול לעשות שימוש בביטקוין שערכו עולה עם הזמן? המסקנה היא שאם ביטקוין יתפוס כתחליף יציב ואמין למטבע אז הוא יתפוס בענק: יחליף את כל המטבעות (פיאט או קריפטו אחר שאינו דיפלציוני) ונעבור לעולם של מטבע יחיד דיפלציוני (או של מספר מטבעות, כולם דיפלציוניים). אוקי, אז מה ההשלכות המקרו כלכליות של מטבע עולמי דיפלציוני? (גם אם יש שימוש מסויים במטבע פיאט במקביל בגלל ממשלות שרוצות תשלומי מס).
זו כבר שאלה מקרו כלכלית שלא קשורה לביטקוין והתשובה היא בסבירות גבוהה נזק חמור לכלכלה, במשפט אחד, כי לפרט נדרש פוסט שלם: מטבע דיפלציוני יוצר חסם תחתון לריבית הריאלית ויכול לפגוע בהשקעה, דיפלציה גורמת לניפוח שכר ריאלי ויכולה לגרום לאבטלה.