שיטרית – גיבור על חלשים (פורסם בהארץ 14.11.05)

במסגרת הויכוח בין משרד התיירות ומשרד התחבורה לגבי מדיניות השמיים הפתוחים, הצהיר שר התחבורה, מאיר שיטרית, שהוא לא ייתן ידו לחיסול התעופה בישראל. שיטרית בעד תחרות כל עוד זו אינה מסכנת את המונופול המקומי – חברת אל-על. אותו שר שרק לפני זמן קצר פעל בנחישות לספק תחבורה ציבורית חלופית לתושבי העיר באר שבע כאשר נהגי חברת מטרודן שבתו, וסייע בכך לבעלי החברה לשבור את שביתת העובדים, מדבר בטון אחר כאשר האינטרס הציבורי עומד מול ועד העובדים החזק של אל-על ומול בעלי החברה. כאן לא מדובר בעובדי שכר מינימום בעלי כוח פוליטי מצומצם, כמו נהגי מטרודן שניצבו מול מעסיקיהם. שר התחבורה בחר להצטרף לעובדי אל-על ובעלי החברה הניצבים במלוא עוצמתם הכלכלית והפוליטית בצד אחד של המתרס במלחמתם לצמצום התחרות. בצד השני ניצב הציבור בישראל.

טיסה בין ישראל לאירופה, עולה לצרכן יותר, לעיתים הרבה יותר, מטיסה בתוך אירופה, אף למרחקי טיסה דומים. ההפרש זורם לכיסי בעלי החברה ועובדיה, ולמימון חוסר היעילות שמונופול יכול להרשות לעצמו. את המחיר משלם הצרכן הישראלי, שגם מוציא יותר על נסיעות לחו”ל, וגם סובל מההשלכות העקיפות של המחיר הגבוה, שפוגע בפעילות הכלכלית, בעיקר בתיירות, וכתוצאה בצמיחה הכלכלית וביצירת מקומות עבודה.

כאשר עובדי מטרודן שבתו, טען שיטרית שתפקידו של שר תחבורה אינו רווחתם של נהגי מטרודן אלא דאגה לאינטרס הציבורי בתחום התחבורה. טען ועשה. ברם, שינוי הטון במקרה של המוביל הלאומי רומז ששיקוליו כשר תחבורה אינם נקיים משיקולים פוליטיים, הבאים לידי ביטוי בדאגה לעובדים החזקים ולבעלי ההון. כשר תחבורה, שיטרית צריך להיות הראשון לדאוג לתחבורה אווירית יעילה וזולה בין ישראל והעולם. רווחי בעלי המניות של אל-על וכך גם רווחת עובדי החברה, שחלקם נהנה משכר גבוה מאוד ממילא, אינו צריך להוות שיקול שגובר על האינטרס הציבורי הרחב. אם אל-על תהיה חשופה ליותר תחרות, היא תמצא את הדרך להתייעל. ואם לא, יקומו תחתיה חברות אחרות, יעילות יותר. זו דרכה של כלכלת השוק ששיטרית תמיד מצדד בה, לפחות במילים.

יתרה מזו, אמינותו של שיטרית נפגעת נוכח העובדה שבמסגרת “ההגנה על התעופה בישראל” משרד התחבורה מקצץ גם בכנפיהם של ארקיע וישראייר, המתחרות הישראלית של אל-על, ולא מאפשר להן להפעיל טיסות סדירות וטיסות שכר ללא מגבלות קשות.

הפגיעה בתחרות אינה באה לידי ביטוי רק במחיר הטיסות אלא גם באיכות השירות, בפרט במגוון היעדים ושעות הטיסה. יתכן שההשכמה המוקדמת לטיסת הבוקר היחידה ביום ליעד מסוים אינה מהווה גורם משמעותי לתייר שטס לעיתים רחוקות, ברם לאנשי עסקים ישראלים וזרים, שטסים לעיתים תכופות מדובר באילוץ מגביל ומשמעותי. מדיניות שמיים פתוחים תאפשר מגוון רחב של טיסות ליעדים מגוונים יותר ובמחיר נמוך משמעותית מהמחיר הקיים היום, וכתוצאה יצירת צמיחה כלכלית ומקומות עבודה.