אינפלציה, יוקר המחייה, והטענות של פרופסור אבי שמחון

אמל”ק: הטענה של שמחון שהאינפלציה בישראל בתקופת נתניהו הייתה נמוכה מאוד וזו הוכחה לכך שיוקר המחיה כאן עלה מעט בתקופתו היא קשקוש מוחלט.
הסבר:
נדמה לי שסביר לחשוב על יוקר המחייה כאן בשתי צורות, וזה גם מה שאני לומד מתגובות לפוסטים על מה אנשים חושבים בהקשר של יוקר מחייה:
  1. היחס בין ההכנסה לעלות סל צריכה לאורך זמן או בהשוואה למדינות שונות
  2. עלות סל צריכה בישראל בדולרים בהשוואה לעלות של אותו הסל בדולרים במדינות שונות או בממוצע ה-OECD
השוואה ראשונה – להשוות מה ניתן לרכוש עם ההכנסה הממוצעת בישראל למדינות אחרות או לאורך זמן, שקול להשוואת התוצר לנפש מתוקן לכוח קנייה. התוצר לנפש (כמעט) זהה להכנסה הממוצעת לנפש. במקרה זה, אנחנו יודעים מה קרה בתקופת נתניהו: נשארנו באותו המקום פחות או יותר בהשוואה למדינות מפותחות אחרות, אין הרעה ואין שיפור. האגדה שהאזרח הישראלי נהנה מצמיחה כלכלית חריגה, היא רק אגדה.(טיעונים שלא צריך להשוות תוצר ממוצע אלא חציון, או משהו כזה, אני משווה ומעלה: אפשר להשוות מצדי את כל התפלגות, אבל תכלס – לא רלוונטי לפוסט הזה).
השוואה שנייה – כאן הנתונים ה-OECD ברורים – ישראל נהייתה יקרה יותר לאורך העשור של נתניהו כראש ממשלה, בצורה משמעותית.
אבל פרופסור אבי שמחון מסתכל על נתון אחר, ולא במקרה: האינפלציה בישראל בהשוואה למדינות ה-OECD. למה לא במקרה? כי זה הנתון שמוציא את נתניהו טוב. רק בעיה קטנה: אם הסכמתם איתי שיוקר המחייה נמדד על ידי אחת משתי האפשרויות שציינתי, או גם וגם, אז מה קשור אינפלציה?
ואכן, אין קשר בין אינפלציה ליוקר המחיה, למרות שההדיוט באופן די טבעי חושב שיש קשר, שכן האינפלציה מודדת את עליית המחיר של סל התצרוכת. העניין הוא שעם האינפלציה גם ההכנסה עולה, אז היא לא רלוונטית למדידת סעיף התוצר לנפש במונחי כוח קניה.
אני לא טוען שאינפלציה לא משפיעה על צמיחה כלכלית ועל חלוקת ההכנסות, אבל ההשפעה נלקחת בחשבון בחישוב. (החישוב מנטרל אינפלציה בכל מקרה).
ומה לגבי יוקר סל מוצרים בהשוואה למדינות אחרות? שינויים במדד הזה מושפעים משילוב של שינויים במדד המחירים ושער החליפין. כלומר, האינפלציה כבר בפנים, ולהסתכל על האינפלציה בנפרד זה אמנם נוח לשמחון אבל הטעיה חמורה. (מה שקרה בישראל זה שאמנם האינפלציה הייתה נמוכה, אבל השקל התחזק).
לסיכום: לא רק ששמחון מטעה את הציבור שבזמנו של נתניהו יוקר המחייה לא עלה, הוא גם משקר (כן, זה ממש שקר) שיוקר המחייה עלה בתקופת ממשלת בנט *באשמת* ראש הממשלה בנט ושר האוצר ליברמן.
הערה לסיום: בהשוואה בין ממשלות כדאי להתמקד במהלכים שנעשו: ממשלת בנט עשתה יותר ממה שעשתה ממשלת נתניהו בעשור. כן, היו גם לממשלת נתניהו הישגים, אבל בתחומים רבים, מול ההישגים היו גם נסיגות חמורות, בעיקר בהתעצמות ההסתדרות וארגוני העובדים. פתחו את השמיים מצד אחד אבל את נמל האוויר החדש נתנו לארגון העובדים של רשות הנמלים, ולא יצרו תחרות. ויש עוד דוגמאות רבות…