כמה הערות על התוכנית למעבר לסיבסוד ישיר של חקלאים: אורה קורן, “רפורמה היסטורית: תמיכה ישירה בחקלאים במיליארדים, יבוטלו מכסים ומועצות הייצור”, באתר דהמרקר, 21 לפברואר 2016
1. התאוריה הכלכלית: כאשר מסייעים לחקלאים על ידי חסימת תחרות, דרך מועצות ייצור שקובעות מכסות ואיסור (או מגבלות) על יבוא, התוצאה היא סיוע לחקלאים במחיר כבד – כל שקל רווח לכיס של החקלאי פוגע ברווחת הצרכן בהרבה יותר משקל. לכן, מוטב לסייע על ידי תשלום ישיר לחקלאי.
2. עוד תאוריה כלכלית: סבסוד גורמי ייצור (מים למשל) אינו סיוע ישיר (למרות מה שכתוב בכתבה) ויוצר עיוותים יקרים ובזבוז בדומה לאיסור יבוא. חקלאי שמקבל מים זולים יעשה שימוש בזבזני במים – למשל יגדל כותנה כפי שהיה בישראל כאשר מים לחקלאות היו זולים מידי.
3.פוליטיקה: החקלאים מתנגדים לרפורמה כי הם מבינים שיותר קל לבטל/לצמצם סיוע ישיר מאשר סיוע עקיף. ברגע שהסיוע הוא חלק מהתקציב יהיו לחצים בעתיד מכיוון האוצר לצמצם את הסיוע, והציבור (בצדק) יתמוך באוצר.
4. בשולי הדברים: המצב הקיים היום של מכסות יבוא ללא מכס בהיקף מצומצם לזוכה בזיכיון לא מורידה (כמעט) את המחיר לצרכן בגלל שמדובר בכמויות קטנות, וההנחה במכס מתגלגלת לכיסו של היבואן/משווק ולא לצרכן.