מישהו עוד זוכר את “הבשורה לשני מיליון שוכרי הדירות”?
ענת דניאלי, “חוק שכירות הוגנת אושר, הפיקוח על המחיר נשאר בחוץ”, באתר כלכליסט, 17 ליולי 2018
אזכיר לכם, במיוחד למי שגר בשכירות ובמקרה לא הבחין בשיפור הדרמטי באיכות חייו בעקבות חוק “שכירות הוגנת” שעבר לפני כשנה. מדובר על החוק של חברי הכנסת פולקמן ושפיר שמסדיר את היחסים בין המשכיר לשוכר ומגדיר דירה ראויה למגורים, חוק ששני הפופוליסטים הגדירו כבשורה. שפיר למשל טענה:
חוק השכירות ההוגנת יכניס סוף סוף סדר והוגנות לחייהם של שני מיליון ישראלים שחיים בשכירות
ופולקמן לא נשאר מאחור:
שמח וגאה להוביל יחד עם ח”כ שפיר את הבשורה לשוכרי הדירות בישראל. החוק המקודם מביא חידושים גדולים לשוק השכירות. דירות שכורות עד היום לא נתפסו כאלטרנטיבה אך כאשר יהיו דירות איכותיות להשכרה עם רמת אחזקה מספקת, ויחסים מוסדרים בין השוכר למשכיר, הדבר יהווה תחליף אמתי לרכישת דירות בשלב מוקדם מדי בחיים. זה הפתרון האפקטיבי ביותר לאזורי הביקוש
בזמנו הגבתי שמדובר בחוק אווילי שלא יועיל כלל לשוכרי הדירות, אבל לפחות נזקו יהיה מצומצם. הרבה רעש והשפעה מזערית בעיקר מזיקה. היום נתקלתי במאמר של שני משפטנים מהבינתחומי, רונית לוין-שנור ויובל פרוקצ’יה שמנתחים את החוק. המאמר צפוי להתפרסם בכתב העת “משפטים”.
רונית לוין שנור ויובל פרוקציה, “על דיני השכירות בעידן המחאה החברתית”, כתב העת משפטים
הכותבים משתמשים בכלים המקובלים של ניתוח כלכלי של דיני חוזים ומגיעים למסקנה:
חוק השכירות.., הידוע גם בכינויו “חוק השכירות ההוגנת”, מבקש להקל את מצוקתם של השוכרים, לנוכח העלייה הדרמטית שחלה בשנים האחרונות במחירי השכירות בישראל. אלא שהחוק, המרחיב את היקף חובותיו של המשכיר, ומקבע חובות אלה באופן קוגנטי (מחייב ואינו בר התנייה), צפוי להוביל דווקא לעליית מחירי השכירות. יתרה מזאת, העלות שצפויים לשאת בה שוכרים עקב עליית המחירים, צפויה לעלות על התועלת שיפיקו מן השיפור בתנאי החוזה…..,הרפורמה צפויה להוביל לפגיעה ברווחתם של שוכרים, ולפגיעה חמורה במיוחד ברווחתם של השכורים החלשים ביותר…
החוק הוא בעיקר להערכתי חסר משמעות, אבל אזכיר לכם שהסכנה של פיקוח שכר דירה לא עברה. הנה פוסט שלי מפברואר בנושא: