אורה קורן, “הנחנו את יסודות המהפכה: בוגר מקצוע טכנולוגי ירוויח פי שניים מבוגר משפטים”, באתר דהמרקר, 21 לינואר 2019
ההשקעות שזכו לתמיכת המדינה ב–2018 התמקדו בשיפור הפריון הירוד של התעשייה, ששיעורו כ–60% מהפריון במדינות מפותחות. את מפת הדרכים להעלאת הפריון התוותה ועדת נטו תעשייה, בראשות מנכ”ל משרד האוצר, שי באב”ד. בשנה האחרונה עמלו במשרד הכלכלה על יישום ההמלצות
הכתבה עוסקת בפריון הנמוך של התעשייה בישראל ובמהלכים של משרד הכלכלה/אוצר לשיפור הפריון, אבל הציטוט למעלה מטריד ומייצג את הגישה השגויה של הממשלה.
נניח לכותרת “נטו תעשיה” שרומזת על כך שמדובר בעוד תכנית פופוליסטית של השר כחלון, רק שהפעם במקום להעביר כסף מקופת הציבור לקבוצה של אנשים מדובר על סבסוד השקעה בתעשייה, סבסוד שגורם לעיוות בהקצאה, ונניח לעובדה ש-שי באב”ד מסתמן כדובר של כחלון ולא מנכ”ל אוצר מקצועי, ונתמקד במהות:
זה הפתרון שלכם לפריון הנמוך? נסבסד לכם השקעות? מדוע לא להתעמק בסיבות לפריון הנמוך ולטפל בהן מהשורש? זה כבר קשה…
-
- צריך לבטל את חוק עידוד השקעות הון שיוצר הפליה מזיקה נגד התעשייה שאינה מייצאת ופוגע בכך בפריון העבודה (החוק מעניק הטבות מס לחברות מייצאות – קישור בהמשך לנייר מדיניות שכתבתי עם אסף צימרינג מסביר מדוע מדובר בהטבה מזיקה).
-
- צריך לשפר את הרגולציה ולהקל על הביורוקרטיה,
- צריך לייעל את נמלי הים והאוויר (כלומר לצמצם את כוחם המזיק של ארגוני העובדים שם).
יש עוד הרבה דברים שצריך ונכון לעשות, אבל זה מאוד קשה. לתת כסף ציבורי זה המוצא הקל. כדאי לציין שהרבה מחקר נעשה על היעילות של המענקים לעידוד השקעה בפרפריה (כולל מחקר של Yaniv Reingewertz ושלי) שמצאו שבגדול מדובר בבזבוז כספי ציבור.