זוג צעיר מחליט להקים בית קפה גדול בשכונה: לוקחים הלוואה מהבנק, בערבות אישית כמובן, ממשכנים את הדירה והרכב, מגייסים עוד קצת הלוואות מקרובי משפחה, שוכרים מבנה, משפצים ומציידים, מגייסים צוות עובדים, ופותחים את בית הקפה. השניים עובדים סביב השעון, ורואים ברכה בעמלם: הלקוחות מרוצים, ויש הכנסה. הרווחים לא גבוהים, אבל השניים עומדים בהחזרי ההלוואות, וגם מצליחים להתפרנס בצניעות.
כאן הסיפור שלנו מתפצל לשלושה כיוונים.
- באחד הימים נכנס לבית הקפה איש גדול ומודיע לזוג שמעכשיו הוא יספק להם הגנה, ויגבה תשלום בתמורה. 10% מהפדיון. ואם לא ישלמו הוא לא יהרוס כלום, זה הרי לא חוקי, הוא פשוט ימנע מהלקוחות להיכנס לבית הקפה. אמרו לו בני הזוג: גם האיום שלך אינו חוקי, ואם לא תעוף מכאן נפנה למשטרה. האיש הלך ולא שב.האם אתם סבורים שנכון וראוי החוק שאוסר על גביית דמי חסות?
- באחד הימים נכנס לבית הקפה ספק פולי הקפה, ומודיע לזוג שמעכשיו הם ירכשו ממנו את הקפה במחיר כפול. ואם לא ישלמו מחיר כפול או אם יפנו לספק אחר, הוא לא יהרוס כלום, זה הרי לא חוקי, הוא פשוט ימנע מהלקוחות להיכנס לבית הקפה. אמרו לו בני הזוג: גם האיום שלך אינו חוקי, אנחנו נרכוש את הקפה שלנו מספק אחר, ואם לא תעוף מכאן נפנה למשטרה. האיש הלך ולא שב. צודקים לדעתכם? האם טוב שהחוק לצידם?
- באחד הימים מודיע אחד המלצרים לבעלי בית הקפה שהוא עכשיו נציג העובדים. שליש חתמו, וההסתדרות אישרה. הנציג דורש ש-10% מהפדיון היומי יחולק לעובדים בתוספת לשכר כבונוס. אמרו לו בני הזוג: הצענו לכם שכר הגון, אנחנו מעסיקים בהתאם לחוזה ובהתאם לחוק, לקחנו הלוואות שאנחנו צריכים להחזיר, אנחנו עובדים סביב השעון, ורוצים לראות ברכה בהשקעה ובעמל. לא ניתן לכם 10% מהפדיון. עובד שלא מתאים לו מוזמן לעזוב. אנחנו לא כופים כלום על אף אחד ואתם לא תכפו עלינו לשלם לכם יותר מהסכום שהוסכם. אמר להם נציג העובדים: סבבה. כמובן שלא נהרוס לכם כלום בבית הקפה, זה הרי לא חוקי, אבל לא נאפשר ללקוחות להיכנס ואתם לא יכולים לפטר אותנו. אמרו בני הזוג:
*
*
*
עכשיו תגידו לי אתם, מה ההבדל בין ארגון שגובה דמי חסות לבין ארגון עובדים שסוחט את המעסיק? יש כמובן הבדל, הראשון אינו חוקי והשני כן.
ועכשיו תחשבו על ההשלכות הכלכליות. מה קורה לרצון של אנשים להשקיע, להקים עסק, לעבוד קשה, לקחת סיכון, אם הם יודעים מראש שבשכונה שלהם יש ארגון שגובה דמי חסות?