לייקר את החלב? להוזיל את הביצים? על תמיכה ישירה בחקלאות

על תמיכה ישירה בחקלאות, תמיכות ישירות ממוקדות ויעילות שאינן מעוותות סחר וייצור –

אבי וקסמן, “לייקר את החלב? להוזיל את הביצים? OECD קורא לישראל פשוט לשחרר”, באתר דהמרקר, 26 ליוני 2018

דו”ח החקלאות השנתי של OECD טוען כי על ישראל להיגמל ממדיניות המכסות, המכסים, התכנון והמחירים המובטחים – ש”מטילה בפועל מס על הצרכנים” התחליף המוצע: תמיכה ישירה בחקלאות, שאמורה להיות יעילה יותר ולעודד את הורדת יוקר המחיה משרד החקלאות: אנו מנסים לקדם זאת כבר כמה שנים בהצלחה חלקית ביותר.

הדו”ח השנתי של OECD על החקלאות במדינות הארגון פורסם היום (ג’), וכבכל השנים האחרונות, הוא מותח ביקורת על המדיניות הישראלית, המתמקדת בהגנות על החקלאים מהסוג העקיף – שעלותן עלולה ליפול ישירות על הצרכנים ולעוות את הסחר הבינלאומי ואת התחרות. ההגנות מהסוג הזה הנהוגות בישראל הן לדוגמה התכנון הממשלתי בענפי החלב, העוף והביצים, המכתיב היכן יוקמו רפתות ולולים, ומה יהיו מכסות הייצור שלהם; מכסי המגן על תוצרת חקלאית, שעשויים להגיע לרמה תלת-ספרתית (באחוזים), ונועדו למנוע תחרות לתוצרת הישראלית; ופיקוח מחירים על חלק מהמוצרים, שקובע לעתים לא רק אילו מחירים ישלמו הצרכנים על לבֶּן או ביצים – אלא גם כמה יקבלו החקלאים תמורת התוצרת.

המבקר אימץ את הקווים המנחים של OECD וקרא להנהיג “תמיכות ישירות ממוקדות ויעילות שאינן מעוותות סחר וייצור”. לדבריו, “מקור התמיכות הישירות הוא תקציב המדינה, ועלותן משולמת באופן פרוגרסיבי מכספי כלל משלמי המסים. לעומת זאת, התמיכות העקיפות משולמות באופן רגרסיבי על ידי ציבור הצרכנים, המשלמים מחירים גבוהים יותר על התוצרת החקלאית, ובכך התמיכות העקיפות גורמות להגדלת האי-שוויון בישראל”.

הכלכלה כאן פשוטה ולא דורשת ניתוח מעמיק: אם  רוצים דווקא להזרים כסף מהציבור לחקלאים אז יש דרך פשוטה לעשות את זה – להזרים כסף. הדרך העקיפה של חסמי יבוא, מכסות, מכסים ומחיר מטרה, עולה לציבור הרבה יותר.

הכלכלה הפוליטית גם פשוטה: מצד אחד יש את החקלאים שמבינים שהזרמת כסף בצורה ישירה חייבת להיות בתקציב ואת התקציב אפשר לקצץ. מצד שני שר אוצר עלוב שלא מוכן לריב עם אף אחד. הציבור הרחב נדפק? לא נורא נעשה לו מניפולציות של חלוקת מתנות “נטו” והוא לא ישים לב שבמשרד האוצר יושב שפן מחייך.